fcb
Články
Športová činnosť klubu počas pandémie.
Autor: J.Mikoláš | 25. 02. 2021Prečítaný: 644x
Šamorínska bublina pre vrcholový šport

Športová činnosť klubu počas pandémie.

 

Od 14.10.2020 bol plavecký bazén uzavretý a tým sa plavecké  tréningy v Martine ukončili. Skupiny VP1 a VPŽ1 odvtedy pokračujú viac menej nepretržite až doteraz v suchej príprave každý druhý deň bez ohľadu, či sa jedná aj o víkendy. Využívame systém ZOOM. Plavci majú možnosť vidieť sa navzájom a komunikovať s trénerom. Takto sa nám darí u plavcov udržať pocit spolupatričnosti a istoty, že klub nerezignoval. Účasť na tréningoch je vysoká aj napriek tomu, že výber cvikov je dosť obmedzený. Môžeme však jasne vidieť že úroveň prevedenia cvikov sa zlepšuje a počet opakovaní silových cvikov taktiež rastie.

 

 

 

 

V termíne od 25.11. do 21.12 2020 SPF (Slovenská plavecká federácia) organizovala pre reprezentantov a potencionálnych účastníkov Európskej olympiády mládeže ( EYOF ) sústredenie ukončené kontrolnými pretekmi. Sústredenie aj s pretekmi sa konalo v Šamoríne v známom stredisku X-Bionic.

 

Pre Vašu informáciu uvediem pravidlá  vstupu do strediska z hľadiska ochrany pred corona vírusom:

 

Stredisko bolo rozdelené na karanténnu a prevádzkovú časť. Vstup do objektu X–Bionic bol podmienený negatívnym antigénovým testom nie starším ako 72 hodín. Pred vstupom do karanténneho oddelenia sa všetci plavci, tréneri, poprípade aj zamestnanci (úradníci, kuchári, upratovačky...) podrobili PCR testovaniu a následne sa ubytovali v karanténnej časti vždy iba jeden v miestnosti. Stravu si vyzdvihli v sáčku z pred dverí bez kontaktu s nejakou osobou. V karanténe ostávali všetci, až kým neboli známe výsledky PCR testu, čo bolo až druhý deň poobede (čakanie na izbe sám cez 24 hodín). Plavci aj ostatní testovaní, ktorí boli negatívni sa následne presťahovali do prevádzkovej časti a mohlo sa začať s tréningovým procesom a všetkým, čo s tým súvisí. Zamestnanci strediska sa striedali v cca 10-dňových intervaloch, čo znamená že tých 10 dní tam aj spávali. Takto sa pre pretestovaných ľudí vytvoril izolovaný priestor (bublina), v ktorom by riziko zavlečenia a šírenia covidu malo  byť značne znížené.

 

Z nášho klubu boli  prostredníctvom SPF vybraní nasledovní plavci: Jana Mižúrová, Alexandra Mišíková, Laura Gruchaľáková, Richard Púček a Petra Kudlačová. Ja osobne som sa zúčastnil ako tréner. Trénovali sme 4 hodiny denne v bazéne.

 

Mimo tréningov sa plavci učili, alebo sa zúčastňovali on-line vyučovania a zbytok odpočívali. Pobyt v stredisku bol psychicky veľmi náročný, lebo bol extrémne dlhý, takmer celý mesiac. Pre tých, ktorí celý pobyt absolvovali, na pretekoch však čakali super výsledky, ktoré asi nikto nečakal. Napr: Richard Púček splnil limity pre juniorskú reprezentáciu.

 

Počas januára 2021 bolo možné pre reprezentantov pokračovať v tréningu v Šamoríne. Túto možnosť využila Alexandra Mišíková a Jana Mižúrová. Bohužiaľ, napriek opatreniam popísaným vyššie, v bubline sa vyskytli plavci s covidom a všetci museli bublinu predčasne opustiť 24.1.2021 a ísť do domácej karantény.

 

Pod vplyvom výsledkov z decembra 2020 sme zorganizovali klubové sústredenie v Šamoríne a to v termíne od 28.1.2021 do 21.2.2021, teda znovu takmer na mesiac. Sústredenie končilo pretekmi pre žiakov v termíne od 16.2. do 18.2.2021 a pre juniorov a seniorov v termíne od 19.2. do 21.2.2021. Vzhľadom na moje „ bublinové skúsenosti“ z decembra sme sústredenie ponúkli len tým plavcom, u ktorých sa dá predpokladať že takéto dlhodobé sústredenie psychicky aj fyzicky zvládnu a vedia si zorganizovať učenie a aj on-line vyučovanie. Vychádzali sme aj zo skúseností, ktoré máme s jednotlivými plavcami na sústredeniach v Komárome, resp. Liptovskom Jáne.  SPF síce  povolila účasť aj malých detí, ale my sme to v tomto prípade nevyužili. Neviem si predstaviť, ako a kto by sa staral o dennú náplň malých detí, keďže trénovať môžu len obmedzene a čo by robili celý deň zavreté na izbách. Naviac nemáme s nimi skúsenosti, ako reagujú na odlúčenie od rodičov, ako by znášali samotu počas karantény,  či v noci budú spať, atď.... Videli sme v tom príliš veľa rizík a organizáciu sústredenia pre malé deti sme preto odsunuli na neskôr. 

 

Nakoniec sme vybrali 3 žiakov ( Novotná, Spišáková a Černák) a 12 juniorov, resp. seniorov (Gruchaľáková, Klinerová, Kudlačová, Hunčíková, Michalidesová, Miškuf, Mišíková, Mižúrová, Palovičová, Púček R., Púček Š. a Viluda), kde na základe skúseností z minulých sústredení bol predpoklad, že takýto náročný pobyt vydržia. 

 

Priebeh sústredenia bol bezproblémový a okrem 2 plavcov ho komplet absolvovali všetci hore menovaní. Proticovidové opatrenia sa ešte oproti decembru 2020 sprísnili (všade, okrem izieb,  povinné nosenie rúšok, zákaz zhromažďovania sa na chodbách a v cudzích izbách, dezinfekcia rúk v jedálni pred jedlom aj po jedle, pred posilovňou...) Po týždni pobytu v bubline bol každý znovu pretestovaný antigénovým testom.  Týmto spôsobom sa v čase nášho pobytu nevyskytol žiadny prípad ochorenia a plánované preteky sa mohli uskutočniť. 

 

Dosiahnuté výsledky našich plavcov boli znovu vynikajúce. Presne sa opakovala situácia z decembra 2020. Výrazné zlepšenia najlepších osobných výkonov priniesli aj žatvu medailí.

 

Žiaci získali 11 medailí a z toho 4 zlaté. N. Novotná sama získala 7 medailí. A. Černák vybojoval 4 medaile (2x zlato).  L. Spišáková síce medailu nezískala, ale jej zlepšenia boli nad očakávania dobré.

 

Juniori aj seniori (Mišíková) získali celkom 31 medailí. Najviac medailí získali Gruchaľáková a Mižúrová (obe po 6 medailí). Najviac zlatých medailí (4 x) z celého klubu vybojovala Gruchaľáková. Za zmienku stoja výkony E. Miškufa v prsiarskych disciplínach, v ktorých splnil kritéria ÚTM a na 100 m prsia je už blízko plnenia požiadaviek reprezentácie SR. Výrazne sa zlepšil aj relatívny nováčik v skupine VP1 Šimon Púček . Vo všetkých disciplínach, ktoré plával, dosiahol výrazné osobáky, pričom získal jednu zlatú a 2 bronzové medaile. Podobne aj nováčik v skupine VP1 A. Michalidesová, okrem motýlikových disciplín, sa výrazne presadila aj v polohovkových  disciplínach (na 400 PP bronzová medaila) čo je prísľubom pre jej budúcnosť. Prispela aj Zuzana Klinerová a to 1x striebro 200m prsia a 1x bronz 100m prsia, Jakub Viluda 2x striebro 200m a 400m polohové preteky.

 

V súčasnosti naši reprezentanti (Mišíková, Mižúrová, Gruchaľáková a R. Púček ) pokračujú v príprave v Šamoríne, kde sa zúčastnia v dňoch 5.3.- 7.3.2021 medzinárodných pretekov  o Veľkú cenu Slovenska.  

 

V Šamoríne  sa plánujú opäť preteky pre žiakov a aj pre najmladších, tzv. plavecké nádeje a to v termíne od 9.4. do 11.4.2021. Týchto pretekov sa zúčastníme, pričom už teraz pripravujeme sústredenie v čase pred týmito pretekmi. 

 

Záverom Vám prajem veľa zdravia a verím, že sa podarí, keď to situácia dovolí, opäť pokračovať v činnosti  na našej plavárni. Podmienky budú o čosi lepšie, lebo boli namontované nové okná, ktoré sa dajú otvárať,  takže problémy s kvalitou ovzdušia, hlavne počas horúcich dní, by sa už nemali vyskytovať.

 

Do skorého videnia

 

Spracoval: J.Mikoláš  

O klube
Forma: Občianske združenie

Funkcionári - kontakty:
• Ing. Jiří Mikoláš PhD – predseda klubu
č.tel. 0904 988 588
• Oľga Mikolášová – tajomník klubu
č. tel. 0910 202042,
omikolasova@gmail.com
• RNDr. Ľubica Smatanová – ekonóm klubu
č. tel. 0907 858 055
• Ing. Branislav Turanský – predseda kontrolnej komisie
č.tel. 0903 942 831
• Mudr. Martin Frolo – člen kontrolnej komisie
č. tel. 0908 689 888
• Bankový účet PK Martin:
(IBAN: SK98 7500 0000 0040 1839 9337)
• Webová stránka: www.pkmartin.sk

Predmet a popis činnosti klubu
PK Martin je činný v nasledovných oblastiach:

• Základný plavecký výcvik /ZV/
• Zdokonaľovací plavecký výcvik /ZPV1a,1b,2,3/
• Prípravka výkonnostného plávania /PVP/
• Výkonnostné plávanie /VPŽ1/
• Výkonnostné plávanie /VP3 a VPŽ2/
• Vrcholové plávanie /VP1/
• Kondičné - nesúťažné plávanie /KP/
• Kondičné plávanie dospelých /KPD/

...čítajte ďalšie informácie [viac]
Prihlásenie do intranetu

Prihlásiť sa

(Len funkcionári PK Martin)

Prihlásiť automaticky pri ďalšej návšteve
Aktuality
GRATULÁCIA
7. apríl 2024
𝗟𝗔𝗨𝗥𝗔 𝗚𝗥𝗨𝗖𝗛𝗔𝗟̌𝗔́𝗞𝗢𝗩𝗔́ - 𝘀𝗽𝗹𝗻𝗲𝗻𝘆́ 𝗹𝗶𝗺𝗶𝘁 𝗻𝗮 𝗠𝗘 𝗷𝘂𝗻𝗶𝗼𝗿𝗼𝘃 (200m polohové preteky) 𝗚𝗥𝗔𝗧𝗨𝗟𝗨𝗝𝗘𝗠𝗘 ! 👏👌 Na Multistretnutí starších juniorov v rakúskom Grazi 6. a 7.apríla 2024 naše klubové farby vzorne reprezentovali LAURA GRUCHAĽÁKOVÁ a RICHARD REICH. Išlo najmä o príležitosť plniť limity na tohtoročné ME juniorov, ktoré sa uskutočnia v hlavnom meste Litvy, vo Vilniuse v termíne od 2. do 7.júla 2024
OZNAM !
4. apríl 2024
Televízia Turiec
27. február 2024
𝗡𝗮𝗷𝗺𝗲𝗻𝘀̌𝗶𝗲 𝗽𝗹𝗮𝘃𝗲𝗰𝗸𝗲́ 𝗻𝗮́𝗱𝗲𝗷𝗲 𝗮 𝗶𝗰𝗵 𝗺𝗲𝗱𝗮𝗶𝗹𝗼𝘃𝗮́ 𝘇̌𝗮𝘁𝘃𝗮
Televízia Turiec
10. január 2024
𝗢 𝘂́𝘀𝗽𝗲𝗰𝗵𝗼𝗰𝗵 𝗣𝗹𝗮𝘃𝗲𝗰𝗸𝗲́𝗵𝗼 𝗸𝗹𝘂𝗯𝘂 𝗠𝗮𝗿𝘁𝗶𝗻 𝘃 𝘀𝗲𝘇𝗼́𝗻𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯
Z našej fotogalérie
HTML5 Icon
HTML5 Icon
HTML5 Icon
HTML5 Icon
Apríl 2024calendarcalendar
PoUtStŠtPiSoNe
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405